13. nädal

Pilgujälgija

Pilgujälgijad on tehnoloogiline lahendus mis laseb arvutil läbi kaamera aru saada, kuhu kasutaja hetkel näiteks ekraanil vaatab. See võimaldab peaaegu täielikult paraliseeritud (mis juhtub ka vahepeal ajutiselt pärast õnnetusi) inimestel kasutada arvuteid palju efektiivsemalt kui muidu. Läbi pilgu kontrollitav hiir laseb kasutajal sirvida veebi või isegi kasutada klaveatuuri, kuigi selle jaoks võib kaasata ka muud tugilahendused nagu speech-to-text.

Eye Control Empowers People with Disabilities

Mõned pilgujälgijad ei kasuta mitte arvuti peal olevaid kaameraid, vaid on seadmed mis lähevad hoopis pea peale. Uuemad pilgujälgijad tihti võimaldavad jälgida pilku koos pealiigutustega, teised samas aga vajavad peatuge. Pilgujälgijad on kasutusel ka mõnedes autodes, näiteks võib see aidata pikamaalistel rekkajuhtidel rooli ees mitte uniseks jääda: sellised pilgujälgimislahendused tihti isegi kasutavad tehisintellekti unisuse mõõtmiseks.

Odavad silmajälgijad (mis tihti pole ametlikult mõeldud tugikasutuseks) võivad maksta vaid paarsada eurot, kvaliteetsemate hinnad lähevad aga tuhandetesse.


Comments

Popular posts from this blog

6. nädal

15. nädal