5. nädal

9. Ära kuritarvita oma võimu

Kuna kommuunide koostamine, reklameerimine ja haldamine võtab palju energiat, võib järeldada, et seda tüüpi ohverdust teevad tavaliselt ka spetsiifilist tüüpi inimesed. Üks positiivne põhjus võib olla näiteks kirg teema suhtes mille ümber algatad kommuuni, aga tänapäeval, kus juba leidub ugale teemaleigas suhtlusvõrgustikus hulga gruppe, võtavad üle dominantse rolli muud motiivid mis ei ole seotud mingisuguse kommuuniliigi tegeliku puudusega.

Ja kõik need ülejäänud motiivid on seotud mingil viisil võimu või staatusega: see ei tähenda seda, et iga selline inimene muutub avalikuks power tripper-iks, küll aga omab seda tüüpi inimene seesuguse mõtteviisi dispositsiooni oma personaalsuses. Näiteks võib motiiviks olla kompromissidega mittenõustumine ja suur vajadus, et asjad käiksid omat pidi - control freak.

Kõik need karakteristikad on omavahel tihti seotud ja reflekteerivad ka suuremas pildis meie maailmastruktuuri. Kahjuks ideaalseid vabatahtlikke juhte, kellel polegi midagi kasulikku saavutada oma positsioonist, arvatavasti maailmas palju ei leidu, kuid on olemas ka muud lahendused. Näiteks kommuunid väheste haldusnõuetega ning suure-laia modeererimistiimiga, või inimesed (plot twist–) kelle juhtimismotiiviks ongi just vabade ja võrdsete kommuunide puudus. Nagu Plato (kelle poliitilised vaated muidugi polnud just ideaalsed) kirjutas, "Those who seek power are not worthy of that power".

Isiklikult olen puutunud kokku palju sellist tüüpi inimestega ja leian, et on päris kerge aru saada, kellest eemale hoida ja kes võtab asju matuurselt ja lõdvalt. On olnud ka mõningaid juhuseid, kus olen organiseerinud nö kommuunide ülevõtu läbi kollektiivse lahkumise, ning sättinud asemele palju horisontaalsema modereerimistiimi milles ma ise rolli ei omagi.


Comments

Popular posts from this blog

6. nädal

13. nädal

15. nädal